Słodki wyrób cukierniczy

Jest kilka odwiecznych pytań, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi: jajko czy kura? pepsi czy cola? golono czy strzyżono? Do tej grupy możemy zaliczyć wreszcie i w naszym kapitalistycznym kraju dylemat: muffin czy cupcake?

via cupcakestakethecake.blogspot.com

Wbrew pozorom różnic jest wiele! Generalnie: cupcake jest mniejszy (nawiązuje zresztą do tego nazwa – cupcake jest pieczony w foremce wielkości filiżanki – cup), zawsze słodki, bogatszy w składniki i wymyślnie dekorowany na wierzchu. Muffin natomiast może być zarówno słodką, jak i słoną przekąską (doskonały na śniadanie!) i może sobie dowoli rosnąć w górę, gdyż tradycyjnie się go nie ozdabia. Należy podkreślić, że mowa o muffinach amerykańskich, bo muffin angielski wygląda tak:

via thekneadforbread.com

Wracając do dylematu, smakowo wygrywa muffin! I to w przedbiegach! Cupcake wygląda słodko, ale okalające go kremy jeszcze ani razu mi nie smakowały (z zasady nie lubię ciast z kremami poza pewnym domowym tortem czekoladowym). A muffin – mmm! Jagodowy jest chyba najbardziej genialny, bo jest słodki, ale nie za bardzo i do tego zdrowy, bo przecież z owocami.

Muffin – Cupcake 1:0

Oczywiście w swoich rozważaniach nie omieszkam nawiązać do designu, w końcu o tym traktuje Terrier. Znalazłam meble inspirowane każdą z tych delicji, na pierwszy ogień idzie muffinowa pufa: 

via myownpurpledoor.tumblr.com

via biid.org.uk

A na drugi – stolik i siedzisko nawiązujące do kształtu cupcake’a:

via blog.creativeaction.co.uk

I po raz kolejny szala przechyla się ku muffinowi. Meble w stylu cupcake wyglądają tandetnie, a muffinowa pufa wbrew pozorom wręcz elegancko, chyba dzięki pikowaniu. Uprzedzając podejrzenia – to były jedyne wnętrzarskie dodatki, jakie znalazłam w tym temacie i byłam całkowicie obiektywna w poszukiwaniach!

Muffin – Cupcake 2:0

Na koniec, żeby sprawiedliwości stało się zadość, muszę przyznać, że w poniższym zdaniu jest wiele prawdy:

via molempire.com

Dowodem jest na przykład ten cudowny cupcake Cookie Monster (choć nie miałabym serca go zjeść). Zatem estetycznie muffin niestety przegrywa.

Ostateczny rezultat tej rozgrywki to: Muffin – Cupcake 2:1

via mychocolate.co.uk

Na zakończenie, rzutem na taśmę, przypomniały mi się pewne ciastka o intrygującej nazwie ;D

via e-commerce.pl

Advertisements

8 thoughts on “Słodki wyrób cukierniczy

  1. a jeszcze odnosnie contestu, to takze jest roznica w przygotowaniu. wszystkie skladniki na muffiny mozesz polaczyc ze soba lyzka lub trzepaczka. nie musi byc idealnie gladka masa… im wiecej grudek, tym muffin bedzie w srodku bardziej wilgotny, do cupcakow raczej mikser ;)
    moje ulubione to double chocolate z przepisu Nigelli

Wymerdaj komentarz ;D

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s